tisdag 25 maj 2010

Carla om aktivering



Det är viktigt att man aktiverar sin husse eller matte, annars kan de börja hitta på underligheter och lägga sig till med olater som sedan blir svåra att arbeta bort.
För att de ska få lära sig rätt från början är det bra att gå en kurs med sin människa.
De får då också möjlighet att träffa likasinnade artfränder. Detta är mycket viktigt för socialiseringen. Därför är det också bra om träningsgruppen är blandad, människor kan ju se mycket olika ut och bete sig olika!

Motion är väsentligt, man bör gå 3-4 promenader om dagen med sin matte/husse. Då får de en bra grundläggande kondition.
En promenad kan varieras mycket, för att hålla sin människa alert kan man tänka: "5 saker på promenaden". Exempelvis kan man växla tempo mellan full fart till tvärnit, då brukar de vakna till!
Byta riktning är också mycket bra, då måste de aktivt jobba med kropp, knopp och röst för att man skall följa med...här får man se prov på allt från knäböj till svikthopp eller "sälen".
Under vintern kan man öka på den fysiska träningen genom att uträtta sina naturbehov extra långt ut i djupsnön eller högt upp på en snö hög.
Matte får då bra träning av finmotoriken genom att veckla upp lilla påsen, ypperlig muskel/balansträning av plumsande i djupsnö samt knäböj för själva upptagandet av "nr 2".

På sommaren är det bra träning för hussar och mattar att röra sig mycket i skog och mark.
Bästa sättet att få dem dit är att man visar stor lycka när man får gå i skogen.
En glad hund verkar vara bästa belöningen för mattar (och hussar).
På sommaren kan man också hitta mycket kul och otillåtet att smaka på som tex torkade daggmaskar, detta kan man också använda sig av. Böj och sträck...samt reaktionsförmåga tränas vid dessa tillfälle.

För att ha koll på att din människa får en varierad träning kan det vara bra att ha en liten träningsdagbok att anteckna i.
Glöm inte att din matte förutom träning behöver massor av kärlek, därför rekommenderar jag dagliga gosestunder. Gärna direkt på morgonen och innan sovdags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar