tisdag 21 juli 2015

Nose Work!

Helgen som gått måste nog räknas till en av sommarens höjdpunkter!
Carla och jag har fått egen kvalitetstid och samtidigt provat på en ny hundsport, nämligen Nose Work. NW är en förenklad form av specialsök och går ut på att hunden skall lära sig identifiera och hitta specifika dofter (Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel). Denna helg började vi med den första doften som är Eukalyptus. Precis som med allt nosarbete måste man börja med att lära hunden vilken doft den ska söka efter. Det gör man genom att belöna hunden samtidigt som den får nosa på den doft som ska läras in. Det går ganska fort att lära in doften och vi kunde börja med att låta hundarna lukta på två olika lådor varav den ena innehöll en tops med doftämnet.
Självklart belönar man när hunden visar intresse för rätt låda. Belöningen kommer alltid nära källan för att lära hunden att bvara kvar vid fyndet och för att såklart förstärka kopplingen doft- belöning.
Så småningom försvårar man genom att lägga till en störningsdoft i en låda.
Jag är otroligt imponerad av hur fort hundarna lär sig, det svåraste tycker jag är att läsa av hunden så att man ser när de markerar rätt låda eller plats. Det är oftast lättare att se på andras hundar, vi fick jobba i grupp och det är väldigt nyttigt att titta på varandra och också nödvändigt att låta hundarna pausa ofta då de blir väldigt trötta av nosjobb. Vi hade förmånen att få jobba tillsammans med Helén och Flisa. Skönt, eftersom de två är så trygga tillsammans.
Vi fick också prova på rumssök som går till som så att man placerar ut en eller flera (beroende på svårighetsgrad) doftkällor i ett rum. Vi började enkelt med en vägg/en doftkälla, en övning som gick bra för samtliga hundar.
Helgen var väldigt bra upplagd med jobb i olika stationer med rumssök och behållarsök på olika vis.
Det gjorde att det blev bra omväxling för hundarna och det är viktigt i alla fall för Carla om hon ska hålla intresset uppe. Medan hundarna vilade så fick vi tvåbenta oss en del teori till livs.
Helgen avslutades med att vi fick göra ett doftprov. 12 likadana kartonger placeras ut med 1,2m avstånd. I en kartong finns doftämnet och hund och förare har tre minuter på sig att hitta rätt kartong.
Ingen lätt uppgift för trötta hundar efter en intensiv helg. Alla hundar klarade dock det hela bra.
Det är som tidigare sagt inte helt lätt att läsa av sin hund (under doftprov får man såklart inte veta var doften finns) så jag blev lite osäker och litade inte riktigt på Carla. Jag är dock mer än nöjd med att hon fortsatte jobba trots att jag inte uppmärksammade hennes markering. Det är verkligen en prestation av henne att fortsätta jobba då!
Nose Work är absolut något vi kommer att fortsätta med!
Vi gillar alla typer av övningar med nos men till skillnad från de flesta andra spår och sökövningar så tar NW väldigt lite tid och man behöver inte ut i skog och mark eller ha figuranter osv.
(Om du vill träna riktiga sök där du som förare inte vet var källan finns behövs såklart en assistent)
Några minuters förberedelser och några minuters jobb ger en nöjd och trött hund.
Det är ju också 100% garanti för att hunden alltid lyckas , i alla fall i träningssituationer.s
Doftkällan finns alltid någonstans. I kantarellsök tex finns ju risken att det inte växer några kantareller i det område du befinner dig.
En fantastisk helg har det varit och jag tror att vi är minst lika nöjda båda två!

Flisa hittar rätt låda

Nosen jobbar hårt

Vila är viktigt
Carla nosar av hela stolen i rumssök

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar