söndag 7 augusti 2011

Har du sett Herr Kantarell?



Det har vi! Tre dagars kantarellsökskurs i helgen. På fredagen började vi inomhus med att betinga doften och sätta namn på den. C visade inget superintresse men jobbade på fint. På lördag jobbade vi ute med att lägga ut svamp på olika ställen, till att börja med så att hundarna fick se och med varierande avstånd. Sen börjar man jobba bort synen och lägga ut utan att de ser, först på kort avstånd och sen längre. Carla tyckte att det var jätteskojigt och jobbade på som sjutton. 2*3 klockrena sök!
Efter en mysig lunch med medhavd matsäck (halva nöjet med helgen) så gick vi till ett nytt ställe och det blev sök med flera svampar/sök. C jobbade fortfarande fantastiskt bra. Pga blötan och hennes bekymmer med blåskatarr så fick hon dispens på sittmarkering, hon visar så tydligt när hon hittat svampen ändå så det gick bra i alla fall.
Idag var hon lite tröttare men söken gick bra om än lite långsammare kanske, klantiga jag missade också att hon faktiskt markerade vid ett tillfälle. Då blängde tibben ;)
Jag valde att spara på energin (Carlas alltså) och gjorde bara 2 sök- varav hon faktiskt hittade växande kantareller på det ena, innan lunch.
Vi bytte sen ställe igen och lade ut sök till varandra där vi fick välja om vi ville se själva var svamparna låg först eller helt lita på hunden, jag valde det senare som är lite mer spännande...
Efter paus med fika såklart och där det blir liggtid på söket så skickade jag iväg prinsessan på dagens sista uppgift som hon klarade med glans, 3 svampar av 7 skulle hittas och 3 svampar hittade hon!
Vi tittade också mycket på varandras hundar, det är ju lättare att se när man står vid sidan och inte behöver koncentrera sig på hunden, var svamparna är osv. Bra att se för att lära sig själv men också för att kunna hjälpa varandra med det man ser.
Ett härligt gäng med mycket olika hundar, Carla, en något större blandis, en liten blandis, en flat, en Bullterrier och en portugisisk vattenspaniel. Alla jobbar på sitt sätt men alla Kan!
Otroligt häftigt att se :) Trevliga mattar och hussar också.
Vi är mycket trötta och nöjda med huvudena fulla av intryck att bearbeta men vi kommer absolut att fortsätta med detta, jag har ju superbästa KantarellCarla!

2 kommentarer:

  1. Det där låter hur roligt som helst! Och dessutom bra med en hund som kan hitta svampen åt en.

    SvaraRadera
  2. Ja, jätteroligt och ett supermysigt gäng. Nu är det 48h vila som gäller för oss men snart ska vi ut och leta igen :)

    SvaraRadera